Toen ik om me heen vroeg of mensen het woord ‘bescheiden’ met ‘scheiden’ associeerden, bleek dat dat in het geheel niet het geval was. ‘Nee, joh, waarom denk je dat er zoveel vechtscheidingen zijn?’

Als ik heel eerlijk ben, had ik zelf – voordat ik mijn opleiding in Amerika deed – ook niet echt een verbinding gelegd tussen die twee woorden. Nu wel. Het blijkt namelijk dat je heel goed bescheiden kunt zijn in een scheiding en toch tot je recht kunt komen in de verdeling die wordt afgesproken.

 

Verzamelen

Peter en Annemiek hadden hun relatie al beëindigd, maar waren nog niet tot de definitieve afronding gekomen. Dat was voor hen best lastig, want het zijn verzamelaars. En hoe verdeel je meerdere verzamelingen? Ieder de helft, maakt de verzameling een stuk minder mooi of leuk, om over de waarde maar niet te spreken (zo die er al is en als je die wilt of kunt berekenen).

Natuurlijk diende er nog meer geregeld te worden dan hun verzamelingen, maar toen Peter bij me kwam, bleek dat hij eigenlijk het meest in zijn maag zat met die heikele verzamelingen en de rest voor hem veel minder belangrijk was. Dat hem dat wellicht geld zou kosten, maakte hem niet zoveel uit. De gevoelswaarde van die verzamelingen en de verhalen die erbij horen, zijn voor hem veel dierbaarder ‘dan een zak met geld’.

Gaande het coachingsprogramma bleek dat hij thuis was opgevoed in armoede. In hun gezin was er weinig te besteden en deelde hij zijn speelgoed met zijn twee jongere broertjes. Naast het bijzondere van de verzamelingen bleek het voor hem dus veel te betekenen dat hij iets voor zichzelf had waar hij intens blij mee was. Daardoor was het ook zoveel moeilijker er afstand van te doen. Onbewust stond dat voor hem gelijk aan de armoede en eenzaamheid die hij van vroeger kende.

Toen dat eenmaal duidelijk werd, konden we gaan werken aan een oplossing die voor hen allebei acceptabel zou zijn. Hij begreep nu ook waarom Annemiek met het halveren van de verzameling niet had ingestemd; zij heeft een heel ander gevoel daarbij dan hij.

Ze zijn in staat geweest samen een inventief roulatiesysteem te bedenken, zodat ze allebei de gelegenheid hebben om een periode van een verzameling te genieten. En het bleek dat er twee verzamelingen waren die vrij gemakkelijk aan de een en de ander konden worden toegewezen, zonder dat de ander zich gepasseerd voelde. Nu ze drie jaar verder zijn, werkt hun systeem nog steeds goed.

En de rest van de verdeling? Toen Peter had aangegeven dat hij niet hechtte aan geld of bepaalde goederen, nodigde dat Annemiek uit om heel genereus aan hem een bedrag te schenken en een aantal dingen uit hun huis met emotionele waarde voor hem. Met nog wat afrondende zaken kon daarmee de scheiding definitief worden afgewikkeld. Zonder veel ‘gedoe’.

Peter bedankte me om dat hij vond dat hij door het programma had geleerd ‘bescheiden’ te zijn. Integendeel, kon ik hem verzekeren. Juist door te laten zien wat voor hem het meest belangrijk was en daarin als het ware onbescheiden te zijn door het als het ware ‘op te eisen’, werd duidelijk waar de bewegingsruimte zat om met elkaar tot overeenstemming te komen. Een mooi proces dat in een periode van bijna vijf weken werd afgerond.

 

Wil je weten hoe jij in je scheiding op harmonieuze wijze tot een goede verdeling kunt komen, waarmee jullie allebei tevreden kunnen zijn zonder dat wat belangrijk voor je is voor je gevoel te hebben ‘weggegeven’? Vraag een gratis kennismakings- en inventarisatiegesprek met me aan om te ontdekken hoe ik je daarbij kan ondersteunen.