Toen ik vanmorgen voor de eerste keer in het nieuwe jaar de sleutel van ons kantoor omdraaide, voelde het als een bijzonder moment. En dat is het natuurlijk ook. Dat bizarre 2020 hebben we nu achter ons gelaten en wat dit 2021 ons gaat brengen, is nog helemaal afwachten.

 

En waarvan heb jij de sleutel in handen in dit nieuwe jaar? Waar neem je (weer) de regie over? Op welke manier ga je in je kracht staan? Want alleen als je zelf richting geeft aan dit nieuwe jaar, kun je de route bepalen.

 

Wat jij wilt

Natuurlijk, door al het ‘gedoe’ wil je af en toe even leunen, even niet moeten, even niet ‘aan’ staan. Dat is volkomen begrijpelijk. Het heeft al zoveel van je gevraagd om dat te moeten doen, zeker in combinatie met alle uitdagingen door de corona-crisis.

 

Realiseer dat ‘leunen’ met je beste vriend of vriendin. Deel je verdriet en je zorgen met ze, vertel ze hoe boos en nijdig je bent, hoezeer je geraakt bent. Zij hebben daar begrip voor en zullen er voor je willen zijn. Met hen erover praten, een drankje drinken, een stuk wandelen of even sporten, doet al veel.

 

Wat jij kunt doen

Jouw sleutel tot een ander 2021 ligt in jouw handen. Want als jij het jaar anders begint, heeft dat z’n weerslag op de mensen om je heen, dus ook op je (voormalig) partner.

 

Heb je het steeds moeilijk gevonden om je grenzen te stellen en bewaken? Laten we dan werken aan de oorzaak daarvan, aan het patroon dat daaraan ten grondslag ligt. Zodat je ook blijvend vaardig wordt in het bewaken van je grenzen, gewoon omdat je weet waar het vandaan komt en wat je kunt veranderen om het anders te doen. Je zult ervaren hoeveel rust het geeft  als je dat kunt. Want heel eerlijk gezegd: als het in je relatie een issue is, zul je het ook op andere vlakken in je leven tegenkomen. Wellicht in een andere verschijningsvorm, maar ook daar kun je er beter in worden.

 

Is het ouderschapsplan niet meer passend bij jullie huidige situatie? Zijn jullie afspraken in het algemeen nog te onduidelijk, wisselend of hebben ze aanpassing nodig?  Dat kan wenselijk zijn doordat je een andere baan vindt, verhuist, door de corona-maatregelen andere werktijden hebt of de kinderen thuis onderwijs moeten krijgen en jullie daarvoor een nieuwe verdeling moeten maken, doordat jullie communicatie erover tot gedoe leidt, et cetera. Bereid de bespreking daarvan goed voor. Desgewenst zetten we samen alles op een rijtje, zodat je niet telkens iets hoeft te wijzigen, maar alles in één keer goed regelt. En vooral: dat je dat doet vanuit je nieuwe relatiepatroon. De nieuwe manier van communiceren met elkaar die zorgt voor een harmonieuze samenwerking en nieuwe balans in jullie onderlinge relatie.

 

Ben je vooral nog boos of verongelijkt, teleurgesteld of kwaad over de scheiding of wat er gebeurt in jullie relatie? Het lijkt soms alsof de ander of een ander dat probleem voor je gaat oplossen. Hoewel je daarop kunt hopen, is het niet zo. Alleen als je zelf in de spiegel wilt kijken, wilt ontdekken wat jouw aandeel in de oorzaak van de scheiding was of van het stroef lopen van je relatie en wat je daarvan kunt  leren, kom jij (of eigenlijk: komen jullie) er sterker uit. Zijn jullie ook in staat om in harmonie verder te gaan, zodat de kinderen er zo min mogelijk onder lijden. Want naast dat deze zelfreflectie voor jou belangrijk is, is die nóg belangrijker voor de kinderen. Als jullie de nieuwe balans vinden om hen te laten zien dat jullie door één deur kunnen en ze bij beiden kunnen aankloppen en met liefde worden ontvangen, dan stelt ze dat gerust en gaat het stukken beter met ze.

 

Heb je het gevoel dat je wilt werken aan wat je in je (voorbije) relatie bent tegengekomen? De onmacht, het verdriet, het gemis aan samenspel bijvoorbeeld. Dan is het nu het moment om ook emotioneel de balans op te maken en te kijken naar wat je wilt leren van je (voorbije) relatie.

 

Jij hebt de sleutel voor een ander 2021 in handen. Houd ‘m stevig vast en doe ermee wat voor jou goed voelt en wat jij nodig hebt. Ik wens je een mooi jaar met steeds betere perspectieven en mooiere uitzichten.

 

Ook in deze tijd met beperkende maatregelen kun je persoonlijk bij me terecht. Mijn kantoor is coronaproof. Natuurlijk doordat we afstand houden, maar ook door een speciale luchtreiniger die bacteriën en virussen doodt. Dat maakt een persoonlijk, live gesprek mogelijk, waardoor we goed en intensief met elkaar aan de slag kunnen, zodat je zo snel mogelijk verandering ervaart. En natuurlijk kan het ook online, dat doe ik al jaren en daarop is mijn bedrijf ook volledig ingericht. Kijk hier wat bij jou het beste past. Wil je eerst ontdekken wat voor jou de beste optie is, vraag dan het gratis kennismakings- en inventarisatiegesprek aan, dan kun je op korte termijn starten.