Toen ik vanmorgen berichten op nieuwssites zat door te nemen, viel mijn oog op een bericht in de rubriek ‘Achterklap’ van Nu.nl; een rubriek die ik nooit open, maar door de kop van het artikel deed ik dat nu wel. ‘Demi Moore veranderde zichzelf om huwelijk te laten slagen’, stond er. Ik was meteen nieuwsgierig.

In het artikel blijkt dat Demi Moore in haar drie huwelijken het telkens passend heeft gemaakt. Zichzelf heeft weggecijferd, gezorgd heeft dat ze aan de wensen van de ander voldeed. Gelukkig vertelt ze ook dat ze heeft ontdekt dat dat niet werkt. Hoewel het natuurlijk wel jammer is dat ze daar drie huwelijken voor nodig had.

 

‘Het passend maken’ gebeurt vaker

Het is wel mooi dat Demi Moore dit zo met de buitenwereld deelt. Er zijn namelijk talloze mensen in relaties die hard werken om het passend te maken en te houden. Daarmee leveren ze zichzelf telkens weer een stukje in. Raken ze zichzelf kwijt, lopen ze erop leeg, worden ze steeds een beetje minder blij en gelukkig, et cetera.

Eenmaal in zo’n tredmolen, is het niet makkelijk om daarin verandering te brengen. Het moeilijke besluit nemen om voor jezelf te kiezen, voor jezelf te zorgen en het niet langer passend te maken. Je weet dat je daarmee de ander en je gezin pijn doet, soms zelfs kunt verliezen. Het is de kunst om tijdig signalen af te gaan geven, met elkaar in gesprek te gaan en te werken aan het bereiken wat wel goed voelt.

Als je in zo’n situatie zit, klinkt dat als een berg. Is het niet zo makkelijk om dat te gaan doen. De knop om te zetten en het anders aan te gaan pakken. Je bent immers ook zo gewend om te voldoen aan wat je denkt dat de ander van je verwacht….

 

Hoe begin je? 

Een vraag die je jezelf zou kunnen stellen is of die ander echt van je verwacht dat jij het passend maakt, je altijd maar schikt, niet meer jezelf bent. Hij of zij is immers verliefd op je geworden toen je dat misschien helemaal nog niet zo vaak deed. Wat zou er gebeuren als je het bespreekbaar zou maken? In jouw hoofd doemen er dan allerlei spoken op. Je kunt de meest rampzalige scenario’s bedenken. Maar is dat wel zo?

Denk ook eens andersom. Vraag je ook eens af wat jouw partner allemaal van je mist ten opzichte van hoe jullie elkaar leerden kennen. Hoe anders was je toen? Hoe anders ben je eigenlijk als hij of zij je nu zou ervaren als je niet aan zou passen? Tuurlijk, wellicht zou er een keer een meningsverschil of discussie zijn over iets, maar net zo goed kan hij of zij blij verrast worden en het waanzinnig leuk vinden als je zou doen wat je hart je eigenlijk ingeeft.

Het zou dan zomaar kunnen dat hij of zij verliefd(er) wordt dan ooit en jij ook. Wie weet openen zich nieuwe kansen, bloeit jullie relatie helemaal op, komt die in balans. En wat te denken van je kinderen die jou van een andere kant leren kennen, je zien opbloeien, zien stralen.

 

Hoe pak je het aan?

Natuurlijk vraagt zo’n stap lef, durf, moed. En het is raadzaam om er naartoe te werken door je erop voor te bereiden. Het met kleine stappen te doen in plaats van in één keer jouw wereld en je omgeving op z’n kop te zetten. Dan blijft het voor iedereen behapbaar.

Op die manier hoeft het ook niet, zoals bij Demi Moore, tot een scheiding te leiden. Kun je juist jouw partner en omgeving meenemen in de verandering en met elkaar groeien naar de nieuwe situatie.

 

Met de ontroerend snelle en effectieve 5-staps methode van Katherine Woodward Thomas kan ik je hierbij begeleiden (ik ben de enige door haar gecertificeerde coach in Nederland die deze methode mag toepassen). Met deze methode werk je in harmonie met jezelf en je omgeving hieraan. Vraag het gratis Strategie-gesprek aan als je wilt weten wat ik voor je kan betekenen, dan kiezen we samen de weg die het beste bij je past.