De mail die Irene me stuurt, vertelt kort haar verhaal. Vol emotie vraagt ze me of ze echt in vijf stappen in een harmonieuze sfeer tot afspraken kan komen met de vader van haar zoon. In hun situatie lijkt nauwelijks schot te zitten volgens haar. Er is nog niets geregeld tussen hen beiden en daar maakt ze zich zorgen over.

Als we elkaar later die week persoonlijk ontmoeten in mijn kantoor volgt de rest van het verhaal. Ze regelen nog best wel het een en ander samen en hoewel dat met horten en stoten gaat, zijn ze nog ‘on speaking terms’, hoewel dat ook regelmatig via app en mail gaat. Er liggen zeker mogelijkheden om met elkaar afspraken te maken over het ouderschap. Dat is dan ook het eerste doel dat we willen bereiken.

Irene begint in de eerste twee weken meteen voortvarend met de stappen die haar inzicht geven in het hoe en waarom van hun relatiebreuk. In de coachingsgesprekken die we bij elke stap hebben, blijkt dat ze zich in de loop van hun relatie steeds meer is gaan aanpassen aan de wensen van haar partner. Ze hebben er regelmatig over gesproken dat het allemaal niet zo liep als ze zouden willen, maar de echte kern kwam niet aan bod.

In plaats daarvan kozen ze lapmiddelen die alleen op de korte termijn een beetje lucht gaven. Tot de gemaakte afspraken daarover niet meer werkten en de definitieve breuk er kwam.

Bij beiden is er boosheid en verdriet, zij het dat die op een andere manier wordt geuit. En daar loopt het spaak. Want in de communicatie wordt telkens duidelijk dat de dieper liggende boodschap nog steeds doorwoekert. Daardoor vliegen ze allebei af en toe uit de bocht in een mail, app of gesprek op het wisselmoment van hun zoon. En dat is dan de rode lap die de stier in beweging brengt.

 

Nu Irene helder krijgt wat bij haar vooral de bottleneck is, begint ze steeds beter te herkennen hoe zij in haar communicatie daar alert op kan zijn. Omdat ze graag alles rondom het ouderschap goed wil regelen op een wijze die ook aan haar wensen tegemoet komt, focust zij zich daar nu eerst op. Ze herkent dat ze soms de behoefte heeft om hem te confronteren met wat hij haar verwijt doch zelf ook doet. Logisch, maar weinig vruchtbaar als je tot werkbare afspraken wilt komen.

Stapje voor stapje ontdekt Irene hoe ze kan zorgen dat ze op een constructieve wijze met elkaar communiceren. Ze is in staat om -met haar doel voor ogen- de boosheid uit haar woorden te halen en de kanten te belichten waar ze allebei of alle drie wat aan hebben. Ze vindt alternatieven om haar wensen te realiseren en afspraken vast te leggen die recht doen aan ieders’ wensen. Er blijft beweging in hun standpunten en ze komen steeds dichterbij de definitieve afspraken. Zo kan ze nu na een paar weken met een tevreden en bevrijd gevoel vaststellen dat de ouderschapsafspraken zijn gemaakt. Nu kan ze even vakantie nemen en daarna de diverse onderdelen van het convenant regelen.

 

 

In de 5-staps methode om harmonieus te scheiden doorloop je alle stappen op jezelf. Je voormalig partner hoeft niet deel te nemen en het zelfs niet eens te weten als dat beter voor je voelt; je boekt desalniettemin resultaat, dat zie je bij Irene. Wil je er meer over weten, lees dan hier de uitgebreide informatie. Wil je ontdekken hoe deze methode jou kan ondersteunen om tot een harmonieuze scheiding te komen? Vraag dan het gratis intake-gesprek aan om dat helder te krijgen.